ZOET

ARRETJESCAKE

arretjescake Arretjescake doet mij denken aan vroeger. Deze cake is niet alleen erg lekker maar ook simpel om te maken. En nog een voordeel, deze hoef je niet te bakken!

Wat is arretjescake?

Het is een koude, machtige chocoladecake met biscuits. In Limburg wordt hij ‘pletskeskoek’ genoemd. In Polen noemen we hem ‘een chocolade blok’. Niet gek want zo ziet hij er ook uit.

Een tijdje geleden kwam ik dit recept in de Allerhande tegen. En dit recept is anders dan het recept van mijn moeder. In de ingrediëntenlijst zag ik rauwe eieren staan! Dit komt mij helemaal niet bekend voor! Verder zag ik in het Allerhande recept geen melkpoeder en water staan.

Omdat de ingrediëntenlijst van deze cake nogal per land verschilt, leek mij het leuk om mijn aangepaste moedersrecept met jullie te delen! Afgelopen vrijdag gingen wij naar mijn schoonfamilie en ik heb deze arretjescake gemaakt. Iedereen was erg enthousiast toen ik de cake uit de blik haalde. Hij viel bij iedereen in de smaak en hij was snel op!

Wil je dit arretjescake recept uitproberen?

Ingrediënten:
  • 100 g kokosbloesemsuiker
  • 50 g cacao
  • 50 g gesmolten biologische pure chocolade (72% extra puur)
  • 200 g boter (Blue Band cake&koekjes)
  • 200 g melkpoeder (Two Cows Instant te koop bij de Jumbo)
  • 170 g Maria- en volkorenbiscuits
  • 30 g gepofte rijst
  • 3 el water
Hoe maak je het?
  • Doe de biscuits in een schaaltje en stamp ze fijn met de aardappelstamper (ze moeten niet te klein worden).
  • Laat de boter samen met de kokosbloesemsuiker in een steelpan op laag vuur smelten. Voeg water toe en laat het mengsel goed warm worden.
  • Smelt chocolade ‘au bain marie’.
  • Meng de melkpoeder samen met cacao in een apart schaaltje.
  • Voeg de gesmolten chocolade en het botermengsel roerend toe aan de cacao en blijf roeren tot het een egaal mengsel is.
  • Meng de verkruimelde biscuits en de gepofte rijst door het cacaomengsel.
  • Leg een stukje bakpapier in een bakblik en schep het mengsel erin. Druk het mengsel goed en strijk het glad.
  • Laat de cake minimaal 3 uurtjes in de koelkast opstijven. De hele nacht mag natuurlijk ook.

arretjescake

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter